Mi-e greu să scriu despre acest oraș pentru că nu știu cu ce să încep, mi-a plăcut atît de mult încât am luat decizia ca într-o zi să mă întorc și chiar să mă stabilesc acolo. Are un farmec aparte, dat poate de soarele care îl sărută în fiecare zi, de portul în care ambarcațiunile se retrag pentru odihnă, de castelul de pe faleză sau de cel care iși gasește liniștea pe promontoriul din mare, de istoria care te învăluie la fiecare pas cu povești nebănuite ale fiecărui colțișor sau de farmecul mediteranean al ghetoului, cu străduțe mici și întortocheate, te vrăjește și te scufundă printre poveștile sale. M-am îndrăgostit de Napoli până peste cap și vreau să încerc să-ți arăt și ție puțin din poveștile lui și locurile minunate pe care le-am vizitat, așa că ia alături de tine o cană de ceai, de cafea sau orice îți dorești și hai să pornim la drum, imediat ce dai play la piesa de mai sus.

Desigur că trebuie să-mi încep povestea cu o poză de sus, din clădirea primăriei napoletane, în care se vede atât Piazza Municipio, dar și golful și Vezuviul. Practic, acesta este punctul în care converg toate drumurile către obiective turistice, pe uscat și pe apă. Dar eu n-am fost, n-am vrut să fiu turist aici, am vrut să mă contopesc cu orașul, să mă pierd printre străduțe, să mă regăsesc pe plajă, să-mi caut fericirea printre razele de soare și să descopăr fiecare cotlon, fiecare clădire, să mă îmbăt cu magia lui și să-l fac să mă adopte. 
Coborând din Piazza del Plebiscito spre mare m-am oprit puțin să-mi colorez ziua cu niște flori și să admir cum se dezvăluie puțin câte puțin privirii Mediterana, ca o balerină timidă ce-și găsește puterea pe măsură ce reprezentația îți continuă desfășurarea 
Astea sunt freziile de care vă spuneam și îmi pare rău că nu găsesc poza cu camioneta plină de flori de unde le-am ales, aroma lor era atât de proaspătă și se asorta perfect cu peisajul de vis, de vară, ca săruturile plajei. Mergând înspre dreapta pe promontoriu am ajuns într-una dintre cele mai bogate zone ale orașului, unde hotelurile somptuoase și restaurantele elegante amintesc de prosperitatea acestui oraș și de stilul de viață napoletan, atât de des transpus în scenarii de filme, iar vizavi de ele e deschide golful Napoli și Castelul dell`Ovo, cel mai vechi din oraș, a cărui legendă spune că poetul latin Virgil, considerat și magician ar fi ascuns în fundație un ou, care-l susține și astăzi.
Mai jos este partea ascunsă a orașului, partea care nu e atractivă pentru turiști, ci doar pentru călători, ghetoul napoletan, zonele mai puțin înstărite ale orașului, cu căsuțe mici, aplecate de vreme, cu străduțe înguste pe care copii se joacă în voie și rufe atârnând artistic între ferestre. Drumul printre aceste minunate reprezentării arhitecturale ale naturii umane duce către o oprire pe cât de sinistră, pe atât de interesantă, Cimitero delle Fontanelle, care-ți arată altă față decât cea despre care am vorbit puțin mai sus, relația napoletanilor cu religia, cultul morții și norocul.
În una dintre zile am vizitat și fostul oraș Pompei și am fost impresionată de felul în care construcțiile și-au păstrat structurile principale, iar picturile și mozaicurile continuă să uimească mii de turiști.
Iar din seria pozelor random, el este micul meu prieten, Boo! Am vrut să-l aduc acasă, dar nu avea pașaport, iar mai jos puteți vedea puțin #foodporn, pentru că era imposibil să ajung în Italia și să nu o fac și vă spun sincer, că de când m-am întors nici n-am vrut să mai aud de paste, pentru că știu că nici unele nu se vor ridica la nivelul celor de mai jos, pe care le-am gustat într-un restaurant intim, cu câeva măsuțe, o afacere de familie care își păstra încă autenticitatea și îți aduce papilele gustative la extaz prin simplitatea și delicatețea gustului.

Ioanaesuper e mai mult decât un blog, e locul unde am ales să mă exprim, învăluind lecții de viață în povești frumoase, despre fashion, frumusețe și stil de viață, e despre mine, dar poate fi la fel de ușor și despre tine, căci din momentul în care ai început să citești, vei vedea că datorită dorinței de a îi inspira pe ceilalți sunt acum aici.

2 comments

Miha Ella
May 15, 2016

Atât de frumos ai descris orașul și trăirile tale de acolo încât m-ai făcut să-mi doresc să ajung în Napoli mai repede decât aveam în plan, să-l pun mult mai în față pe wishlist-ul destinațiilor mele viitoare.
Boo m-a cucerit!

Ioana Alexe
May 16, 2016

Mulțumesc, mi-a fost foarte greu să-mi găsesc cuvintele astfel încât să nu diminuez farmecul acestui oraș <3 Chiar merită, e un loc magic, te învăluie :*

Write your own comment